Sunday, 27 March 2011

antara beberapa kerosakan yang kerap berlaku pada peti sejuk ;






kerosakan yang sering berlaku pada peti sejuk ialah;

1) bocor - gas akan keluar serta merta. Jika berlaku kebocoran TOLONG OFF SEGERA peti tersebut! Jangan dibiarkan peti on kerana kemungkinan compressor akan rosak tanpa isian gas semula.

2) x sejuk - biasanya akan berlaku pada sejuk yang sudah bertahun-tahun lamanya digunakan. Biasanya kes macam ni confirm peti tu usianya melebihi 8 tahun keatas.

3) sejuk tapi x beku - kerosakan part DT yang sudah melebihi usia.Ada sesetengah part yang perlu diganti kerana sudah expired.(tamat tempoh).Part DT perlu diganti dengan segera.

4) power trip - bila on peti satu rumah 'power electric cut off '. Wiring part dalam peti perlu ditukar segera. Kadang-kadang kes macam ni bila sentuh badan peti terasa 'shock' badan kita. 


5) Atas sejuk Bawah x sejuk - part DT atau CT perlu ditukar segera. Kes macam ni bukanlah masalah kekurangan gas tetapi kerosakan part yang sudah melebihi usia.

dan byk lagi kerosakan ...akan diberitahu kemudian ...apa pun jika ada masalah @ pertanyaan jangan segan ambil telefon terus hubungi sy 019-239.1873 @ 012-239.2873 .

terima kasih!

5 comments:

  1. salam bro..
    saya mengalami masalah Atas sejuk Bawah x sejuk. perlukah saya menghantar peti sejuk untuk tujuan repair dan berapa quotation tukar barang. sy dh pakai peti ais nie lebih kurang 7,8 thun..sekian terima kasih

    ReplyDelete
  2. hi.. sy ada masalah dengan peti sejuk ni. Tadi sy berusaha membuka ais2 yang melekat kat bahagian freezer. Tebal jugaklah ais2 tue, n sangat keras. So sy gunalah penukul. Then, fikiran ntahlah melayang ke mana, tiba2 tertukul kat freezer. N ada satu lubang, keluar gas. Sy pun tak tau gas apa. So macam mana ye?... tak tau apa nak buat.. Terima kasih..

    ReplyDelete
  3. Hye.. admin nk.tny.... Baru2 peti sejuk kt rumh termatikn plug. So dlm 1 hari lebih peti ais tu mati... Bile hdpkn blik.... Dea x sjuk... Blower hdp tp x sjuk... Apa prblm ea...

    ReplyDelete
  4. salam..peti sejuk saya jenama singer 2 pintu mengalami power trip. setiap kali on suis bekalan eletrik akan terputus satu rumah..jadi apakah penyebabnya dan bagaimana cara mengatasinya..terima kasih

    ReplyDelete
  5. Nak repair hubungi 0142296369
    Mesin basuh Dan Peti Sejuk
    K.L Selangor n.sembilan

    ReplyDelete